2011. március 12., szombat

Tegnap 8,9-es földrengés és cunami Japánban

Tegnap hatalmas földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét. Az utolsó értékelés szerint a Richter skála szerint a 8,9 -es besorolást kapta. Ez a mért és ez alapján nyilvántartott földrengések közül az eddigi 5. legerősebb földrengés volt. A földrengés pedig cunamit indított el, ami az egész térségre kiterjedt, néhol elérte a 10 m-es magasságot, mégsem a magasság volt igazán félelmetes, hanem a gyorsasága és az ereje. . Hírek percről percre itt.
Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy Japán fekvése miatt állandóan jelentkező földregéseknek van kitéve, de érdekes, hogy a jelenlegit összefüggésbe hozzák (egyesek) az úgynevezett szuperhold jelenséggel. Ez pedig a tudmányos magyarázat.
A ma reggeli beszélgetésből pedig megtudtam, hogy "ez természetes, hogy műszerekkel lehet érezni (mármint a földrengést hazánkban), de olyan meglepő dolog volt, hogy nemcsak szeimográfokkal, hanem érzékeny berendezések, patikamérlegek reagáltak erre a földrengésre... itt Budapesten. Ez egy kicsit meglepő volt számunkra is." - mondta a szakértő.

3 megjegyzés:

Ab írta...

Szerencsétlenek, és még az atomerőmű is... remélem jól fognak belőle kijönni...

Nia írta...

Ne is mondd! Nagyon sokszor az eszemben vannak.
Egy szigeten, elzárva mindentől egy katasztrófa után egy sokkal nagyobb katasztrófa közelében... iszonyú.

A cunami után maradt hatalmas károk, leomlott házak, tönkre ment tárgyak, autók, stb... azokat sem lehet elvinni sehova, hiszen az egy sziget! Az emberi veszteségek borzalmasak és még a halottakat is el kell temetni, egyáltalán minden holttestet összeszedni... jaj.

Mennyi fájdalom és közben nincs megfelelő közlekedés, élelmiszerek, nincs megfelelő mennyiségű áram, üzemanyag, stb. Hányan veszítették el mindenüket. Abszolúte mindenüket. :(
Iszonyatos! :(((

Margherita írta...

nagyon fajdalmas,nagyon!!!