2010. november 17., szerda

A Margit híd budai hídfőjénél...

Tegnap átadták az eddig elkészült Margit hidat. Ez több szempontból is érint, egyfelől azon lehet eljutni a Margitszigetre, másfelelől amúgy is sokat járok arra, úgyhogy nekem fontos az a környék.

A Margit híd budai hídfőjénél van a 4-es és a 6-os villamos megállója. A megállóhoz pedig korábban egy kicsi aluljárón keresztül lehetett eljutni. A városrendezés/építészet (vagy akihez tartozik) szerencsére meghallgatta azt a fohászt, hogy az aluljárót szüntessék meg. Ugyanis babakocsival, járókerettel, betegen, öregen, stb. iszonyú tortúra volt a lépcsőzés. Anyukámmal az utóbbi 2 évben már nem is használtuk az aluljárót, hanem gondosan figyelve a forgalom tempójára mindig az úton mentünk át, remélve, hogy csak nem fog elütni egy autó se. (Eddig bejött, még egyben vagyunk. ;) ) Persze ezzel az akciónkkal nem voltunk egyedül. Aki tehette a földfelszínen haladt át, sokszor az autók között.

Most viszont már nincs ilyen gond. Az aluljárót feltöltötték földdel, tejesen eltűntették. A helyére pedig egy földfelszíni gyalogosátkelőt építettek. :) Éljen, éljen!
Ma ki is próbáltam, háááát... nem sokon múlt, hogy belénk ne hajtson egy autó, mert a pirossal nem törődve simán gázt adott és mindenen keresztülment. Majdnem rajtunk is. Megtehette, mivel előtte az út egészen a hídig üres volt és a kutya sem látta, hogy mit csinál, csak mi, a gyalogosok. Velünk meg ugyan ki foglalkozik?
Bizony nem ártana egy videókamera a gyalogosátkelőhöz, biztos, ami biztos alapon.

De van ennél nagyobb probléma is. A zöld lámpa pont addig világít, amíg egy normál tempóban közlekedő ember éppen átér. Mondom: éppen...! Aki nem állt a zebránál a zöld kigyulladásakor, hanem mondjuk pár méterrel arrébbról fordult rá a zebrára, az bizony szedhette a lábait. Vagy mondjam úgy, hogy jobb ha sportosan megiromodik, uram bocsá futni kezd?
Hogy babakocsival, kisgyerekkel nem lehet futni? Az öregek se tudnak? A mozgáskorlátozottak se? Igen, ez így van. Hogy akkor velük mi lesz? Hogyhogy mi? Természtesen mindenki a képességeihez mérten fogja szedni a tappancsait, vérmérsékletéhez mérten idegeskedni fog, az autósok meg dudálni fognak. 

Sajnos, nem tudom, miért kizárólag az autósok és az ő forgalmuk az elsődlegesen fontos? Miért nem lehetett kb. 5-8 mp-el meghosszabbítani a zöld lámpánál való gyalogos-átkelést???
Jobb lenne, ha nem az lenne a fő szempont, hogy az autóban ülő(k) 2 perccel hamarabb juthasson el az uticéjához, hanem az, hogy mindenkinek biztosítsák a veszélyetelenebb közlekedést!!

Nincsenek megjegyzések: